Wat is een eetstoornis
We spreken van een eetstoornis of eetprobleem wanneer iemand buitensporig veel aandacht besteedt aan eten en lichaamsgewicht. De geestelijke en lichamelijk gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Daarnaast kunnen ook gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid ontstaan door eetproblemen. Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren. Het kan zijn door onzekerheid, pesterijen, schoonheidsideaal, slecht of negatief zelfbeeld. Er zijn verschillende eetstoornissen. We maken onderscheid tussen anorexia nervosa en boulimia nervosa.
Eetstoornis symptomen
De kenmerken van een eetstoornis verschillen erg per persoon en per variant. De kenmerken en gevolgen van een eetstoornis of eetprobleem kunnen zijn:
- Liegen over wel of niet eten naar naasten.
- Braken.
- Duizeligheid.
- Menstruatieproblemen.
- Te lage lichaamstemperatuur.
- Slecht gebit.
- Haaruitval.
- Hartritmestoornissen en maag- en darmproblemen.
Hulp bij eetstoornis
Indien u bij uzelf of uw naaste een eetprobleem vermoedt, kunt u het beste contact zoeken met uw huisarts. Een eetprobleem is een complexe situatie. Een GGZ-instelling biedt hulp bij eetstoornis. Voor aanmelding bij een GGZ-instelling, heeft u een verwijzing nodig van huisarts of een medisch specialist.
Behandeling eetstoornis
Problemen met eten zijn vaak complex. Er komt van alles bij kijken en voor iedere persoon gelden andere kenmerken en een andere behandelmethode. Een behandeling eetstoornis kan plaatsvinden binnen de Specialistische GGZ van een GGZ-instelling.
Soms kunnen de eetproblemen verweven zijn met uw geloof of levensovertuiging. Bij een Christelijke GGZ kunt u dit altijd bespreken. Een Christelijke GGZ-instelling biedt een behandeling eetstoornis vanuit christelijke visie.