Gameverslaving of internetverslaving

 • Wat is een gameverslaving of internetverslaving

 • Wat zijn de kenmerken

 • Hulp bij een gameverslaving of internetverslaving

Iedereen brengt tegenwoordig tijd achter de computer. De één deelt veel via social media, de andere gamet dagelijks en weer een ander surft uren op het internet. Normaal computergebruik wordt een gameverslaving of internetverslaving als het maatschappelijk, sociaal, fysiek of psychisch leven verstoord wordt door excessief gebruik van de computer.

Wat is een gameverslaving of internetverslaving

Personen met een game- of internetverslaving maken vaak geen tijd meer voor normale activiteiten zoals sociale contacten, gezond eten en slapen. Iemand met een social media- of gameverslaving, kan niet meer zonder gamen of content delen via sociale media. En kan vaak niet meer (op tijd) stoppen. Ook ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan. We spreken van een internet- of gameverslaving bij overmatig chatten, social media gebruik, gamen en internetten.

Kenmerken game-, social media- of internetverslaving

De kenmerken van een verslaving zijn voor iedereen anders en verschillen per verslaving. Een aantal kenmerken van een game, sociale media-, of internetverslaving zijn:

 • Ontwenningsverschijnselen als men even niet kan gamen, internetten of content delen via social media.
 • Lichamelijke verschijnselen zoals zweten en trillen.
 • Geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken.
 • Afsluiten van gevoelens.
 • Isoleren van sociale omgang, verwaarlozen van bijvoorbeeld vrienden of familie en/of hobby’s.
 • Overmatig veel gebruik van een computer, ten koste van belangrijke andere activiteiten.
 • Liegen over game- en internetgedrag en ontkennen dat er een probleem is, als men daarmee geconfronteerd wordt.
 • Een gevoel van onrust, angst of ergernis als er geen toegang tot een computer is.

Hulp bij internetverslaving

Indien u bij uzelf of bij iemand in uw omgeving een verslavingsprobleem vermoedt, kunt u het beste eerst contact zoeken met uw huisarts. Een gameverslaving of social media verslaving is een complexe situatie. Een GGZ-instelling biedt hulp bij internetverslavingen. Voor aanmelding bij een GGZ-instelling, heeft u een verwijzing nodig van huisarts of een medisch specialist.

Behandeling game- en social media verslaving

Problemen rondom verslaving zijn vaak complex. Er komt van alles bij kijken en voor iedere persoon gelden andere kenmerken en een andere behandelmethode. Een behandeling internetverslaving kan plaatsvinden binnen de Specialistische GGZ van een GGZ-instelling.

Soms kan de verslaving verweven zijn met uw geloof of levensovertuiging. Bij een Christelijke GGZ kunt u dit altijd bespreken. Een Christelijke GGZ-instelling biedt behandeling bij verslavingen vanuit christelijke visie.

Hét platform voor christelijke zorg

442