Wat is een medicijnverslaving
We spreken van een medicijnverslaving wanneer iemand niet meer zonder het gebruik van medicijnen kan, terwijl dit niet nodig is. Onder medicijnen vallen ook slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen.
Kenmerken verslaafd aan medicijnen
De kenmerken van een medicijnverslaving zijn voor iedereen verschillend en verschillen ook per medicijn. Kenmerken van een medicijnverslaving zijn onder andere:
- Steeds meer nodig hebben, om hetzelfde effect te bereiken.
- Ontwenningsverschijnselen als men even niet gebruikt
- Lichamelijke verschijnselen zoals zweten en trillen.
- Geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken.
- Afsluiten van gevoelens.
- Zich pas goed voelen bij gebruik van medicijnen.
- Gedrag vertonen wat voornamelijk gericht is op het verkrijgen en innemen van het middel, ten koste van belangrijke activiteiten.
- Liegen over het medicijngebruik en ontkennen dat er een probleem is, als men daarmee geconfronteerd wordt.
Hulp bij medicijnverslaving
Indien u bij uzelf of uw naaste een verslavingsprobleem vermoedt, kunt u het beste eerst contact zoeken met een huisarts. Een medicijnverslaving is een complexe verslaving. Een GGZ-instelling biedt hulp bij medicijnverslaving. Voor aanmelding bij een GGZ-instelling, heeft u een verwijzing nodig van huisarts of een medisch specialist.
Behandeling medicijnverslaving
Een verslaving aan medicijnen is een complex probleem. De behandeling medicijnverslaving kan plaats vinden binnen de Specialistische GGZ.
Soms kan een medicijnverslaving verweven zijn met uw geloof of levensovertuiging. Bij een Christelijke GGZ kunt u dit altijd bespreken. Een Christelijke GGZ-instelling biedt een behandeling medicijnverslaving vanuit christelijke visie.