Informatie

Het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) is een vorm van hulp- en dienstverlening die voor iedere inwoner van Nederland -gratis- bereikbaar is. In veel woonplaatsen houdt het AMW spreekuur, maar in ieder geval zijn ze te vinden in de telefoongids of gemeentegids.

algemeen_pic

Het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) is een vorm van hulp- en dienstverlening die voor iedere inwoner van Nederland -gratis- bereikbaar is. In veel woonplaatsen houdt het AMW spreekuur, maar in ieder geval zijn ze te vinden in de telefoongids of gemeentegids. Het AMW wordt gefinancierd door de gemeentelijke overheid.

Het AMW is het beste te vergelijken met de huisarts: zoals u naar de huisarts gaat als u lichamelijke klachten heeft, zo kunt u naar het AMW als u problemen heeft of vast dreigt te lopen met bijvoorbeeld uw financiƫn, woonruimte of werk. Maar ook moeilijkheden rond relaties, opvoeding, burn-out, eenzaamheid etc. kunnen bij het AMW aangemeld worden. De maatschappelijk werker zal met u proberen in beeld te brengen wat precies de aard en eventueel de oorzaak van uw problemen is. In een groot aantal situaties zal de maatschappelijk werker met u enkele gesprekken gaan voeren. Soms zal hij of zij u verwijzen naar een meer gespecialiseerde hulpverlener. Dat is uiteraard afhankelijk van de problemen.

Het AMW kenmerkt zich door kortdurende, concrete en gemakkelijk toegankelijke hulpverlening. Het wordt uitgevoerd door plaatselijk of regionaal werkende organisaties. Soms zijn dat organisaties met een christelijke identiteit, meestal echter hebben ze een algemene identiteit. Een aantal van deze algemene organisaties hebben een apart aanbod voor christen-hulpvragers. U kunt daar gerust naar vragen. Organisaties voor AMW zijn te vinden door te zoeken op sector Psycho-Sociale hulpverlening (onder uitgebreid zoeken).

Vind een zorgverlener die bij u past
zorgverlener zoeken
197